Diarree

Wat is het?

Diarree kan veroorzaakt worden door verschillende soorten ziekteverwekkers. Meestal gaat het om virussen, maar ook sommige bacteriën en parasieten kunnen diarree veroorzaken. Diarree is over het algemeen een onschuldige aandoening die binnen enkele dagen vanzelf weer overgaat. De huisarts laat alleen laboratoriumonderzoek verrichten als het om ernstige of langdurige diarree gaat. Voorbeelden van ziekteverwekkers die dan kunnen worden gevonden zijn Giardia lamblia, Rotavirus, Campylobacter en verschillende soorten Salmonellabacteriën. Als er bloed bij de diarree zit, kan dit op een ernstige ziekte wijzen, zoals dysenterie. Daarom moeten kinderen met bloederige diarree naar de huisarts voor verder onderzoek.

De verschijnselen zijn:

  • meer dan driemaal per dag waterdunne ontlasting
  • misselijkheid, braken en soms koorts

Hoe krijg je het?

De ontlasting van het zieke kind is besmettelijk. Via de handen kan de ziekteverwekker op anderen worden overgedragen. Ook kun je diarree krijgen door het eten van besmet voedsel en het drinken van besmet water.

Wat kun je als ouder doen?

Zorg ervoor dat een kind met diarree goed blijft drinken. Bloed bij de ontlasting is een reden om met het kind naar de huisarts te gaan. Neem de algemene hygiënemaatregelen goed in acht. Vooral de hygiëne rondom het verschonen en de toiletgang, de voedselbereiding en het schoonmaken zijn belangrijk om verspreiding te voorkomen. Maak bij het voorkomen van diarree de toiletten vaker schoon, denk daarbij ook aan de deurknop, kraan, trekker en vloer. Maak zeker als er diarree voorkomt bij het handen wassen gebruik van vloeibare zeep en papierenhanddoekjes.

Beleid Plukkebol

Kinderen met diarree mogen naar Plukkebol komen tenzij:

  • het kind te ziek is om aan het dagprogramma deel te nemen.
  • de verzorging te intensief is voor de pedagogisch medewerkers.
  • de diarree gepaard gaat met koorts vanaf 38,5 graden Celsius. Kinderen onder de 4 jaar dienen minimaal 24 uur koortsvrij te zijn, voordat zij weer naar Plukkebol mogen komen. Zo heeft het kind voldoende tijd gehad om te herstellen. Heeft een kind kort een uitschieter gehad in zijn/haar temperatuur rond de 38,5 graden Celsius, dan mag hij/zij worden gebracht zodra hij/zij koortsvrij is.
  • het gaat om bloederige diarree. Een kind met bloederige diarree moet in elk geval thuisblijven totdat bekend is waardoor de diarree veroorzaakt wordt. Als broertjes en zusjes van een kind met bloederige diaree zelf ook klachten hebben, moeten zij ook thuisblijven.
  • op advies van de GGD. Bijvoorbeeld als er bij veel kinderen in dezelfde groep is geconstateerd dat er diarree is en/of er bijzondere omstandigheden zijn.

Opmerking

Diarree hoeft niet altijd het gevolg te zijn van een besmettelijke ziekte. Ook voedselallergie en bepaalde darmafwijkingen kunnen tot langdurige diarree leiden. Bij kinderen die borstvoeding krijgen, kan dunne ontlasting normaal zijn.