Krentenbaard

Wat is het?

Krentenbaard is een oppervlakkige infectie van de huid, veroorzaakt door bacteriën. Soms verschijnt de infectie op plaatsen die eerder stuk gekrabd zijn zoals bij eczeem of muggenbulten. De infectie zit meestal in het gezicht rond de neus of mond, maar kan zich ook op andere plaatsen voordoen.

De verschijnselen zijn:

In het begin een blaasje, dat openbarst en waarop een honinggele korst ontstaat. Vervolgens breiden de plekken zich uit, zodat het lijkt alsof het kind een ‘baard’ van krenten heeft.

Hoe krijg je het?

Het vocht uit de blaasjes is zeer besmettelijk. Besmetting vindt plaats via geïnfecteerde handen. Het kind kan ook zichzelf herinfecteren door aan de plekken te krabben. Kinderen zijn gevoeliger voor deze infectie dan volwassenen, omdat hun weerstand nog niet zo goed ontwikkeld is. De besmettelijkheid duurt totdat de blaasjes zijn ingedroogd of tot 48 uur na de start van de behandeling met antibiotica.

Wat kun je als ouder doen?

  • Let extra op de handhygiëne.
  • Laat het kind niet aan de plekken krabben.
  • Na huidcontact de handen goed wassen.Gebruik voor jouw kind een aparte handdoek.
  • Ga met met het kind naar de huisarts voor behandeling van de krentenbaard.

Beleid Plukkebol

Een kind met een krentenbaard mag naar Plukkebol komen tenzij:

  • het kind bij de huisarts is geweest en de aandoening wordt behandeld of de blaasjes zijn ingedroogd.

Opmerking

Krentenbaard kan afhankelijk van de ernst en uitgebreidheid van de aandoening worden behandeld met zalf of met antibiotica. Ingedroogde blaasjes zijn niet besmettelijk. Blaasjes afplakken met een pleister is niet wenselijk omdat hierdoor ‘broei’ kan optreden en de krentenbaard zal uitbreiden.